Retkellä Forssassa – kulttuuria ja luontoa

0
317

Sunnuntaina käytiin retkellä Forssassa – virkistäymässä kulttuurin, luonnon ja hyvän ruuan parissa.  Jo kauan sitten kun asuttiin vielä Espoossa pohdiskelin, että itselleni paras tapa virkistäytyä viikonloppuna – on yhdistelmä kulttuuria ja luontoretkiä.

Niinpä sunnuntaina suunnattiin Forsssaan, jossa ensin kierreltiin Forssan kansallisen kaupunkipuiston reittejä ja katseltiin kuohuvaa koskea ja tulvivaa Loimijokea. Omituinen sää tammikuuksi, onneksi Kehräämän alueen punatiiliset rakennukset ja miljöö on tosi hieno säällä kuin säällä. Matkalla moikkailtiin tuttuja, jotka olivat lämmittelylenkillä ennen Forssan vuoden 2020 ensimmäistä puistojuoksua. Forssalaiset ovat juosseet rentoa puistojuoksuaan jo vuodesta 1985, siis tänä vuonna 35 vuotta. Ja se houkuttelee väkeä myös muualta osallistumaan.

Forssan museossa aivan ison savupiipun juurella tutustuimme Forssan historiaan ”Kirjavan kankaan kaupunki” perusnäyttely kertoo mielenkiintoisesti tarinoita kehityksestä kylän, kauppalan ja kaupungin kehityksestä. Vuonna 2014 Forssan museo valittiin Suomen vuoden museoksi, eikä ihme. Näyttely on monipuolinen ja todella mielenkiintoinen.  Sari Kettusen näyttely ”Eedenin kuu ja muita tekstiilitarinoita”  alakerran galleriatilassa – sopi hienosti museon perusnäyttelyn teemaan. 

Kävelimme jokivartta pitkin Ravintola Gustoon – syömään napolilaistyylistä, tosi herkullista pizzaa ja Vehnäville lähiolutta. Olin onneksi varannut pöydän muuten ei olisi mahduttu. Kasvissyöjälle oli vaihtoehtoja ja kolme päivää nostatettu taikina ja pikaisesti paistettu pizza oli todella hyvää. Seurattiin samalla vuoden ensimmäiseen Puistojuoksuun osallistujien maaliintuloa

Takaisin käveltiin pitkin jokivartta ja käytiin vielä  Forsssan luontomuseossa, lintuja, eläimiä, kestävää kehitystä ja Lounais-Hämeen luontokohteiden esittelyä. Muutama vinkki tuli poimittua ensi kesälle paikoista, joissa ei ole tullut ennen käytyä. Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys tekee tärkeää työtä luonnonsuojelun eteen.

Paluumatkalla poikettiin Härkätien varrella Luontokeskuksessa, käveltiin Ruostejärven maisemissa, ihailtiin pyrstötiaisia metsässä ja laulujoutsenten ylilentoa. Luontokeskuksen kahvila oli vielä avoinna, käytiin siellä kahvilla ja ihasteltiin luontovalokuvien näyttelyä ja juteltiin 100 lajia lintuhaasteesta. Kivasti haaste tuo uutta sisältöä lähiseutujen retkeilyyn. Tuskin muuten olisimme pysähtyneet seuraamaan pienten lintujen pyrähtelyä metsässä. Omassa haasteesta on nyt 18/100 kerättynä.

Hyvä yhdistelmä kulttuuria, luonnossa liikkumista, herkullista ruokaa, mukavia kohtaamisia – virkistävä sunnuntairetki. Eipä ihme, että Forssan kansallinen kaupunkipuisto äänestettiin vuoden 2019 3. suosituimmaksi retkipaikaksi.

Keväämmällä tänne suunnataan pyörien kanssa tutustumaan vielä laajemmin tuohon kansalliseen kaupunkipuistoon ja jäätelölle Antin konditoriaan. Ja hiukan tuo puistojuoksukin houkuttelee.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here